Uutisia

Jäsenkirje 1/2024

Arvoisa kollega,

Vielä ennen kesälomille siirtymistä Uudenmaan Bioanalyytikot tervehtii jäsenistöä ajankohtaisten kuulumisten ja tapahtumakutsujen merkeissä. UBIlle on valittu toukokuussa uusi hallitus kaudelle 2024-2026 ja hallitus on järjestäytynyt kesäkuun aikana.

Uudessa hallituksessa onkin monipuolista osaamista ja kokemusta labratyöstä sekä järjestötoiminnasta. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Sina Nordman. Varapuheenjohtajana toimii Kaisa Savinainen, taloudenhoitajana Kaisa Säippä, sihteerinä Riitta Sintonen, some-vastaavana Jaanika Saloranta ja opiskelijavastaavana Marko Björn. Muut hallituksen jäsenet ovat Piia Säteri, Birgitta Riikonen, Jaana Anttila ja varajäsenenä Tuija Surakka.

Uuden hallituksen yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuille. Voit tutustua hallituksen esittäytymisiin yhdistyksen some-kanavissa Instagramissa @UBI ja Facebookissa @Uudenmaan Bioanalyytikot ry. Liity myös WhatsAppissa UBI hotlineen ja saat puhelimeesi reaaliajassa tietoa yhdistyksen toiminnasta. Ryhmää ylläpitävät UBIn hallituksen jäsenet ja ainoastaan ylläpidolla on mahdollisuus lähettää ryhmään viestejä. Ryhmään liitytään LINKIN kautta.

Perinteiseen tapaan keväällä yhdistys kävi onnittelemassa valmistuvat bioanalyytikot ja luetuttamassa bioanalyytikon lupauksen sekä myönsi stipendin opinnoissa kehittyneelle uudelle kollegalle.

Uuden hallituksen voimin olemme jo suunnitelleet tulevaa toimintaa syksylle. Luvassa bileristeily ja eduskuntavierailu. Lue lisää alta ja ilmoittaudu mukaan työystävien kanssa!

TULEVAT TAPAHTUMAT

UBIn bileristeily pe 30.8 klo 18-22

Tule mukaan viettämään hauskaa iltaa yhdessä kollegoiden kanssa SunLinesin bileristeilyn merkeissä kauniissa Helsingin saariston maisemissa pe 30.8 klo 18-22. Mukaan mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittaudu LINKIN kautta.

Uudenmaan Bioanalyytikot ry:n jäsenille tilaisuuden kustannus on 15 €, ei jäsenille 25 €. Hinta sisältää bileristeilylipun, juomat laivalla omakustanteisesti.

MAKSUOHJE:

Maksun saaja: Uudenmaan Bioanalyytikot ry

Tilinumero: FI76 8000 1770 1527 84

Viite: 30 08245

SAAPUMISOHJE:

Kauppatori, laituri 19, pressanlinnan edessä. Ovet aukeaa 30 minuuttia ennen lähtöaikaa. Laivalla ei ole narikkaa, mutta järjestyksenvalvoja ottaa ovella alkoholijuomat talteen.

UBIn vierailu eduskuntaan ke 2.10 klo 17.15

Lämpimästi tervetuloa mukaan UBIn eduskuntavierailulle ke 2.10 klo 17.15. Mukaan vierailulle mahtuu 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittaudu mukaan LINKIN kautta.

Vierailulla UBIlaisille eduskuntataloa ja eduskunnan toimintaa esittelee röntgenhoitajataustainen helsinkiläinen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Esittelykierroksen lisäksi nautimme edustajan kanssa kakkukahvit kabinetissa ja saamme kuulla ajankohtaiset politiikan kuulumiset.

Eduskuntaan on helpointa saapua joukkoliikenteellä. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta ja Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja.

Kaikille eduskuntaan saapuville tehdään turvatarkastus, vastaava kuin lentokentillä.​​​ Saapuminen eduskuntaan päätalon B-ovesta eli Töölön puoleisesta yleisösisäänkäynnistä. Vierailulla saa ottaa valokuvia, mutta pidetään puhelimet äänettömällä. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Viime syksynä Uudenmaan Bioanalyytikot laatimat liittokokousaloitteet häirintäyhdyshenkilön luottamustoimen perustamisesta ja bioanalyytikoiden kollegiaalisuusohjeista ovat edenneet. Bioanalyytikot ry on julkaissut omat turvallisen tilan periaatteet ja bioanalyytikoiden omat kollegiaalisuusohjeet julkaistanee tulevana syksynä.

Toivottavasti tapaamme monen kanssa tulevissa tapahtumissa!

Koolle kutsuen

UBIn hallitus

 

Uudenmaan Bioanalyytikoiden apurahaan nyt jatkuva haku!

Ohjeet ja hakulomake löytyvät otsikon linkistä.

Bioanalyytikoiden sosiaalisen median ohjeet

 

Bioanalyytikon on hyvä huomioida oma roolinsa kliinisen laboratorioalan asiantuntijana sosiaalisen median viestinnässä ja on tärkeää, että bioanalyytikko noudattaa ammattieettisiä ohjeita myös vapaa-ajan sosiaalisen median kirjoittelussaan. Haluamme rohkaista bioanalyytikoita hyödyntämään sosiaalista mediaa ammatilliseen keskusteluun, tiedon jakamiseen ja tiedon hankkimiseen. Tämän bioanalyytikoiden sosiaalisen median ohjeistuksen tavoitteena on muistuttaa bioanalyytikoita toimimaan sosiaalisessa mediassa siten, että viestintä olisi vastuullista ja eettistä ja ennen kaikkea siten, että sosiaalisen median käyttö olisi kaikille meille miellyttävää. Ohjeen tarkoituksena on edistää luotettavan tiedon leviämistä, turvata bioanalyytikoiden ammattikunnan arvostusta, kollegiaalisuutta ja ammattietiikkaa.

1. Jaa vain luotettavaa tietoa tietolähdemerkinnän kera

Terveydenhuollon ammattilaisena ja laboratorioalan asiantuntijana bioanalyytikon on huomioitava, että sosiaalisessa mediassa jaettu ammatillinen tieto on luotettavaa ja asianmukaista. Päivityksissä on hyvä käydä ilmi tiedon lähde, jotta lukijan on mahdollista arvioida tiedon luotettavuutta.

Vältä virheellisen tiedon jakamista terveysviestinnässä. Näin toimien bioanalyytikko osaltaan vähentää terveyteen liittyvien virheellisten uskomusten leviämistä.

2. Noudata ammattietiikkaa, muista kollegiaalisuus ja hyvät käytöstavat

Bioanalyytikon tulee noudattaa bioanalyytikon lupausta ja eettisiä ohjeita sosiaalisen median viestinnässään. Bioanalyytikko pyrkii toiminnallaan ja käyttäytymisellään ylläpitämään ammatin luottamusta ja arvostusta.

Bioanalyytikko edustaa sosiaalisessa mediassa ja verkkokeskustelupalstoilla ammattiaan. Viestinnässään bioanalyytikon on tärkeää huomioida, että hänen toimimisensa sosiaalisessa mediassa vaikuttaa koko ammattikunnan julkiseen maineeseen. Sosiaaliseen mediaan pätevät samat säännöt kuin muuhunkin julkiseen kirjoittamiseen. Hyvä ohjenuora on, että sosiaaliseen mediaan sopivat vain sellaiset kirjoitukset, jotka voisi kirjoittaa julkiselle ilmoitustaululle tai sanoa keskustelun vastapuolelle kasvokkain.

Keskustele kollegaa arvostaen. Älä jaa kollegoita tai työnantajaa loukkaavaa materiaalia tai muuta luottamuksellista tietoa. Älä arvostele julkisesti kollegoittesi tai muiden ammattikuntien työskentelytapoja tai muiden ulkonäköä, henkilökohtaisia ominaisuuksia tai terveydentilaa. Huomioi myös työnantajasi sosiaalisen median ohjeet. Rohkaisemme kaikkia puuttumaan epäkohtiin, mutta ammattilainen hoitaa tilanteen joko suoraan työpaikallaan tai virallista kautta, ei sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Erimieltä asioista voi olla, mutta keskustele rakentavaan ja kohteliaaseen sävyyn.

3. Noudata tietosuojaa ja muista, että ammattikuntasi lisäksi edustat myös työnantajaasi tai oppilaitostasi sosiaalisessa mediassa

Kunnioita potilaiden ja asiakkaiden tietoturvaa ja noudata ammattilaisen vaitiolovelvollisuutta. Tietoturvan rikkomisesta voi seurata potilaille isojakin vahinkoja ja työntekijälle siitä seuraa pahimmillaan ammattipätevyyden peruuttaminen joko väliaikaisesti tai kokonaan.

Muistutamme myös, että negatiivinen kirjoittelu työnantajasta tai työnantajan maineen pilaaminen on pahimmillaan irtisanomisperuste, vaikka se tapahtuisi omassa, rajoitetulle kaveripiirille näkyvässä profiilissa. Se on aina myös hyvän tavan vastaista. (Esimerkkitapaus Helsingin käräjäoikeus Dnro. L 09/36752)

4. Epäasiallisen käytöksen kohtaaminen

Jos bioanalyytikko kohtaa sosiaalisessa mediassa huonoa käytöstä tai kokee sosiaalisen median viestit kiusaamiseksi tai häirinnäksi, on tärkeää arvioida tilanteeseen kulloinkin sopivat toimintatavat. Apua ja tukea saa tarvittaessa yhdistyksen toimijoilta. Voit tutustua myös Facebookin kiusaamisen ehkäisykeskukseen.

Epäasialliseen kirjoittamiseen, henkilöön meneviin kommentteihin tai vainoamiseen on mahdollista puuttua myös lakisääteisin toimin, esimerkiksi rikosilmoituksen muodossa. Sosiaalisen median kanavien yhteisönormeja rikkovat päivitykset voidaan ilmoituksen myötä poistaa sovelluksen ylläpidon toimesta.

Jos bioanalyytikko huomaa kollegan sosiaalisen median käyttäytymisessä asiattomuuksia, on asiasta hyvä huomauttaa hänelle ystävällisesti ja mielellään suoraan kahden välisessä keskustelussa. Jos kollegan käytös ei ystävällisesti huomautuksesta huolimatta muutu, käytös on epäkollegiaalista ja vaarassa aiheuttaa harmia bioanalyytikoiden ammattikunnan maineelle, voi asiassa lähestyä myös Uudenmaan Bioanalyytikot ry:tä lisäohjeistusta varten.

Ohje on laadittu Uudenmaan Bioanalyytikot ry:n toimesta ja se on hyväksytty yhdistyksen hallituksen kokouksessa 2.2.2021

LÄHTEET:

Bioanalyytikkoliitto 2017. Bioanalyytikon lupaus ja eettiset ohjeet. https://www.bioanalyytikkoliitto.fi/mika-ihmeen-bioanalyytikko/bioanalyytikon-koulutus/bioanalyytikon-lupaus-ja-eettise/. Viitattu 24.1.2021.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940559. Viitattu 1.2.2021.

Lääkäriliitto 2020. Sosiaalinen media. https://www.laakariliitto.fi/laakarin-tietopankki/kuinka-toimin-laakarina/sosiaalinen-media/. 1.2.2021.

Matikainen, J. & Huovila, J. 2018. Sosiaalinen media terveyden edistämisessä. Duodecim 2017(133)1003–7. https://helda.helsinki.fi//bitstream/handle/10138/297786/duo13732.pdf?sequence=1. Viitattu 1.2.2021.

Sairaanhoitajaliitto 2014. Sairaanhoitajien sosiaalisen median ohjeet. https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2020/01/Sairaanhoitajien-sosiaalisen-median-ohjeet.pdf. Viitattu 24.1.2021.

Valvira 2018. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/salassapito/salassapito-_ja_vaitiolovelvollisuus. Viitattu 1.2.2021.

Koskinen, S., Nieminen, K. & Valkonen, M 2019. Työsuhteen päättäminen. Helsinki Alma Talent. 4. uudistettu painos.

Bioanalyytikoiden sosiaalisen median ohjeet

 

Bioanalyytikon on hyvä huomioida oma roolinsa kliinisen laboratorioalan asiantuntijana sosiaalisen median viestinnässä ja on tärkeää, että bioanalyytikko noudattaa ammattieettisiä ohjeita myös vapaa-ajan sosiaalisen median kirjoittelussaan. Haluamme rohkaista bioanalyytikoita hyödyntämään sosiaalista mediaa ammatilliseen keskusteluun, tiedon jakamiseen ja tiedon hankkimiseen. Tämän bioanalyytikoiden sosiaalisen median ohjeistuksen tavoitteena on muistuttaa bioanalyytikoita toimimaan sosiaalisessa mediassa siten, että viestintä olisi vastuullista ja eettistä ja ennen kaikkea siten, että sosiaalisen median käyttö olisi kaikille meille miellyttävää. Ohjeen tarkoituksena on edistää luotettavan tiedon leviämistä, turvata bioanalyytikoiden ammattikunnan arvostusta, kollegiaalisuutta ja ammattietiikkaa.

1. Jaa vain luotettavaa tietoa tietolähdemerkinnän kera

Terveydenhuollon ammattilaisena ja laboratorioalan asiantuntijana bioanalyytikon on huomioitava, että sosiaalisessa mediassa jaettu ammatillinen tieto on luotettavaa ja asianmukaista. Päivityksissä on hyvä käydä ilmi tiedon lähde, jotta lukijan on mahdollista arvioida tiedon luotettavuutta.

Vältä virheellisen tiedon jakamista terveysviestinnässä. Näin toimien bioanalyytikko osaltaan vähentää terveyteen liittyvien virheellisten uskomusten leviämistä.

2. Noudata ammattietiikkaa, muista kollegiaalisuus ja hyvät käytöstavat

Bioanalyytikon tulee noudattaa bioanalyytikon lupausta ja eettisiä ohjeita sosiaalisen median viestinnässään. Bioanalyytikko pyrkii toiminnallaan ja käyttäytymisellään ylläpitämään ammatin luottamusta ja arvostusta.

Bioanalyytikko edustaa sosiaalisessa mediassa ja verkkokeskustelupalstoilla ammattiaan. Viestinnässään bioanalyytikon on tärkeää huomioida, että hänen toimimisensa sosiaalisessa mediassa vaikuttaa koko ammattikunnan julkiseen maineeseen. Sosiaaliseen mediaan pätevät samat säännöt kuin muuhunkin julkiseen kirjoittamiseen. Hyvä ohjenuora on, että sosiaaliseen mediaan sopivat vain sellaiset kirjoitukset, jotka voisi kirjoittaa julkiselle ilmoitustaululle tai sanoa keskustelun vastapuolelle kasvokkain.

Keskustele kollegaa arvostaen. Älä jaa kollegoita tai työnantajaa loukkaavaa materiaalia tai muuta luottamuksellista tietoa. Älä arvostele julkisesti kollegoittesi tai muiden ammattikuntien työskentelytapoja tai muiden ulkonäköä, henkilökohtaisia ominaisuuksia tai terveydentilaa. Huomioi myös työnantajasi sosiaalisen median ohjeet. Rohkaisemme kaikkia puuttumaan epäkohtiin, mutta ammattilainen hoitaa tilanteen joko suoraan työpaikallaan tai virallista kautta, ei sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Erimieltä asioista voi olla, mutta keskustele rakentavaan ja kohteliaaseen sävyyn.

3. Noudata tietosuojaa ja muista, että ammattikuntasi lisäksi edustat myös työnantajaasi tai oppilaitostasi sosiaalisessa mediassa

Kunnioita potilaiden ja asiakkaiden tietoturvaa ja noudata ammattilaisen vaitiolovelvollisuutta. Tietoturvan rikkomisesta voi seurata potilaille isojakin vahinkoja ja työntekijälle siitä seuraa pahimmillaan ammattipätevyyden peruuttaminen joko väliaikaisesti tai kokonaan.

Muistutamme myös, että negatiivinen kirjoittelu työnantajasta tai työnantajan maineen pilaaminen on pahimmillaan irtisanomisperuste, vaikka se tapahtuisi omassa, rajoitetulle kaveripiirille näkyvässä profiilissa. Se on aina myös hyvän tavan vastaista. (Esimerkkitapaus Helsingin käräjäoikeus Dnro. L 09/36752)

4. Epäasiallisen käytöksen kohtaaminen

Jos bioanalyytikko kohtaa sosiaalisessa mediassa huonoa käytöstä tai kokee sosiaalisen median viestit kiusaamiseksi tai häirinnäksi, on tärkeää arvioida tilanteeseen kulloinkin sopivat toimintatavat. Apua ja tukea saa tarvittaessa yhdistyksen toimijoilta. Voit tutustua myös Facebookin kiusaamisen ehkäisykeskukseen.

Epäasialliseen kirjoittamiseen, henkilöön meneviin kommentteihin tai vainoamiseen on mahdollista puuttua myös lakisääteisin toimin, esimerkiksi rikosilmoituksen muodossa. Sosiaalisen median kanavien yhteisönormeja rikkovat päivitykset voidaan ilmoituksen myötä poistaa sovelluksen ylläpidon toimesta.

Jos bioanalyytikko huomaa kollegan sosiaalisen median käyttäytymisessä asiattomuuksia, on asiasta hyvä huomauttaa hänelle ystävällisesti ja mielellään suoraan kahden välisessä keskustelussa. Jos kollegan käytös ei ystävällisesti huomautuksesta huolimatta muutu, käytös on epäkollegiaalista ja vaarassa aiheuttaa harmia bioanalyytikoiden ammattikunnan maineelle, voi asiassa lähestyä myös Uudenmaan Bioanalyytikot ry:tä lisäohjeistusta varten.

Ohje on laadittu Uudenmaan Bioanalyytikot ry:n toimesta ja se on hyväksytty yhdistyksen hallituksen kokouksessa 2.2.2021

LÄHTEET:

Bioanalyytikkoliitto 2017. Bioanalyytikon lupaus ja eettiset ohjeet. https://www.bioanalyytikkoliitto.fi/mika-ihmeen-bioanalyytikko/bioanalyytikon-koulutus/bioanalyytikon-lupaus-ja-eettise/. Viitattu 24.1.2021.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940559. Viitattu 1.2.2021.

Lääkäriliitto 2020. Sosiaalinen media. https://www.laakariliitto.fi/laakarin-tietopankki/kuinka-toimin-laakarina/sosiaalinen-media/. 1.2.2021.

Matikainen, J. & Huovila, J. 2018. Sosiaalinen media terveyden edistämisessä. Duodecim 2017(133)1003–7. https://helda.helsinki.fi//bitstream/handle/10138/297786/duo13732.pdf?sequence=1. Viitattu 1.2.2021.

Sairaanhoitajaliitto 2014. Sairaanhoitajien sosiaalisen median ohjeet. https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2020/01/Sairaanhoitajien-sosiaalisen-median-ohjeet.pdf. Viitattu 24.1.2021.

Valvira 2018. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/salassapito/salassapito-_ja_vaitiolovelvollisuus. Viitattu 1.2.2021.

Koskinen, S., Nieminen, K. & Valkonen, M 2019. Työsuhteen päättäminen. Helsinki Alma Talent. 4. uudistettu painos.

Uudenmaan Bioanalyytikoiden apurahaan nyt jatkuva haku!

Ohjeet ja hakulomake löytyvät otsikon linkistä.

UBI:n vuosikokouksessa 30.9.2019 valittiin UBI:n hallitukseen uusi varsinainen jäsen Piia Säteri. Tervetuloa mukaan toimintaan!

VUOSIKOKOUKSESSA ON VALITTU UUSI HALLITUS 2018-2020

27. syyskuuta 2018 valittiin Uudenmaan Bioanalyytikot ry:n vuosikokouksessa Original Sokos Hotel Tapiola Gardenissa uusi hallitus.

Puheenjohtajaksi seuraavalle kaudelle valittiin Sanna Virtala.
Varsinaisiksi jäseniksi valittiin Elina Hotanen, Sirpa Friman, Hanne Kalmukoski-Sahari ja Sina Nordman. Varajäseniksi valittiin Päivi Hanhinen ja Terhi Pokkinen.

Onnea hallituksen jäsenille valinnasta!

UBI:n vuosikokouksessa 30.9.2019 valittiin UBI:n hallitukseen uusi varsinainen jäsen Piia Säteri. Tervetuloa mukaan toimintaan!